به گزارش آسمان بردسیر، آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور در هشتمین گفتوگوی زنده تلویزیونی با مردم طی سخنانی ضمن تبریک ولادت امام جواد(ع) و ایامالله دهه فجر، اظهار داشت: امام خمینی(ره) یک شخصیت الهی و انقلابی بود و این شخصیت بزرگوار تا پایان همان روحیه را حفظ کرده و هویت ملی و دین را احیا کردند که حق بزرگی بر گردن ما دارند، گفتمان امام که امروز گفتمان مقام معظم رهبری است، گفتمان عدالتخواهی، فسادستیزی، استقلال و آزادی است و امام راحل به پیشرفت کشور در پرتو عدالت در ابعاد مختلف آن میاندیشیدند. دولت سیزدهم همین گفتمان را دنبال میکند؛ ما گفتهایم که موظف هستیم گفتمان امام و رهبری را دنبال کنیم.
رئیسجمهور بیان کرد: وضعیت اقتصادی مردم از دغدغههای جدی دولت است و از آغازکار ما، معیشت از مسائل محوری بوده است؛ مردم شرایط آغاز کار دولت را شاهد بودند و در بیماری کرونا فوتیهای بسیاری داشتیم ولی امروزه فوتی صفر داریم. آنروز با کسری بودجه مواجه بودیم و میتوانست چالش جدی برای کشور باشد که با افزایش درآمد آن را پشت سر گذاشتیم.
رئیسی ادامه داد: شرایط کاملا متفاوت شد به نحوی که تورم در روز اول حدود 60 درصد بود و این میزان به 40 درصد رسید. تلاش کردیم تورم و گرانیها مهار شود؛ همچنین با مشکلات جهانی و منطقهای نسبت به تورم مواجه شدیم و تا آخر سال 1400 شاهد کاهش تورم بودیم.
وی با بیان اینکه متأسفانه برخی اقلام به قیمت دلار وابسته شده و به نحوی دلاریزه شدهاند، اظهار داشت: برنامه دولت این است اقلام سفره مردم حدی از ثبات را داشته باشد که با تغییر قیمت دلار، این اقلام دچار تغییر قیمت نشود. رئیسجمهور عنوان کرد: ارز نیمایی 28500 تومانی ملاک کار در واردات خواهد بود و سال جاری 64 درصد افزایش واردات داشتیم که با همین نرخ انجام شده است. بیش از 90 درصد کار کشور با همین نرخ انجام میشود و اگر تمامی کار تجاری با همین نرخ انجام بگیرد، موجب ثبات جدی در بازار خواهد شد. رئیسی خاطر نشان کرد: افزایش قیمت برخی کالاها در بازار ناشی از عوامل بسیاری از جمله قاچاق به کشورهای همجوار است که البته جلوگیری میشود.
قیمتها را روزانه رصد میکنم
وی در ادامه اظهار داشت: خود بنده روزانه مسئله معیشت مردم و ثبات در قیمتها را دنبال میکنم؛ قبل از هر کسی، ما از افزایش قیمتها رنج میبریم. ما از این شرایط بیاطلاع نیستیم و این رنج برای ما مضاعف است که مردم مستضعف نمیتوانند به کالاهای مد نظر خود دست یابند. رئیسجمهور درباره کالابرگ الکترونیکی گفت: زمانی که این مسئله در مجلس به تصویب رسید، زیرساخت اجرا مهیا نبود و چند ماه قبل آماده شد، البته رئیس و نمایندگان مجلس از این مطلع بودند. اگر در آن زمان اجرا میشد شاید مفیدتر بود ولی اگر ارز 4200 تومانی هم ادامه مییافت، شرایط بدی را رقم میزد. ما سعی میکنیم ثبات در قیمتها و کاهش قیمتها هرچه زودتر به نتیجه برسد تا مردم کمتر در فشار باشند.
رئیسی در پاسخ به این سوال که گفته میشود کشور به میزان قبل از تحریمها نفت میفروشد و پول آن هم دریافت میکند پس چرا هماکنون شاهد افزایش قیمت دلار هستیم؟، تصریح کرد: قیمت دلار عوامل مختلفی دارد؛ یکی انتظارات تورمی است، همچنانی که اغتشاشات کسب و کار مردم، مدارس و دانشگاهها را دچار مشکل کرد، علامتهای بد و نااطمینانی را به بازار داد که یکی از این علامتها در قیمت دلار تاثیر گذاشت؛ البته این یکی از دلایل است.
وی ادامه داد: به مردم و فعالان اطمینان میدهیم که ذخایر ارزی خوب و قابل اطمینانی داریم؛ چون فروش نفت انجام میگیرد و پول آن هم برمیگردد. کار داد و ستد ما در بازار نیمایی است و نرخ آن 28500 تومان است؛ صادرات و واردات از این طریق انجام میشود. آنچیزی که در بازارهای غیررسمی رد و بدل میشود گاهی بر تمام این 90 درصد سایه میاندازد؛ عددسازیهای در برخی کانالها همان رد و بدل در بازارهای غیررسمی است.
رئیسجمهور گفت: علیرغم همه کنترلها، همیشه بازار آزاد در کشور بوده و ما اقدامات مهمی را برای مهار آن انجام دادهایم. وقتی صادرات نفتی و غیرنفتی از این طریق انجام بگیرد، قیمت نیمایی قیمت تبادلات ارزی میشود و بازار آزاد خود را به این نرخ تطبیق میدهد.
رئیسی در پاسخ به این سوال که چرا اثرات درآمدهای ارزی را در سفره مردم نمیبینیم؟، عنوان کرد: بنده سال گذشته گفتم اگر میگوییم کشور اداره میشود و پرداختهای حقوق و دستمزد و تکلیف قانونی انجام میگیرد، اینها از کجا انجام میشود؟ روزی که بنده با وزرای دولت سابق جلسه هیات دولت را در اواخر مرداد 1400 برگزار کردیم، بحث بر این بود که حقوق مردادماه را از کجا پرداخت کنیم.
وی افزود: امروز بیش از یکسال از کار دولت میگذرد و یکروز حقوق و دستمزد و یارانهها که به 300 و 400 هزار تومان افزایش پیدا کرد، تاخیر نداشته است. همچنین حقوق بازنشستگان، پرداختهای معوقه آنان، تعرفهگذاری خدمات پرستاری و رتبهبندی بعد از سالها تأخیر انجام گرفت؛ اینها تکالیف قانونی دولت است که پرداخت میکند.
رئیسجمهور خاطر نشان کرد: سال گذشته 480 هزار میلیارد تومان داشتیم و آن را پرداخت کردیم؛ آن را از درآمدهای کشور یعنی از پول نفت و مالیات پرداخت کردیم. البته امسال بین مصارف و منابع تعارضی نداشتیم و این نشان از مدیریت مناسب دولت است. دولت تلاش کرده علیرغم همه تحریمها و تهدیدها کسری بودجه نداشته باشیم؛ اینکه میگوییم ذخایر ارزی خوب است، برای کار اقتصادی مهم است.
رئیسی ادامه داد: رهبری معظم انقلاب درباره دهه 90 و مسائل اقتصادی آن از تعبیر تقریبا تعطیل استفاده کردند و در آن برهه مشکلات جدی داشتیم؛ ما سال 1400 دولت را بهدست گرفتیم و رشد اقتصادی قبل از این دولت 0.4 درصد بوده و ولی بعد از ششماه از آغاز کار دولت سیزدهم، رشد حدود 5 درصدی را تجربه کردیم و پاییز 1401 هم رشد اقتصادی بیش از 3 درصد است.
شاخصهای کشور خوب و مناسب است
وی بیان کرد: با تحریمها و تهدیدها، رشد سرمایه ثابت 4 درصدی، رشد اقتصادی 3 درصدی، رشد تولید بیش از 6 درصدی، رشد ابزار تولید و کارخانهجات بیش از 5 درصدی را داریم؛ این یعنی شاخصهای کشور خوب و مناسب است.
رئیسجمهور در ادامه گفت: همچنین نرخ بیکاری کاهش یافته و اینها نشانههای خوبی است، به نقطهای که رهبری معظم انقلاب فرموده بودند هنوز نرسیدهایم ولی ریلگذاری درستی داشتهایم و این یعنی خنثیسازی تحریمها جواب میدهد.
وی در پاسخ به سوالی درباره آمار اشتغال نیز بیان کرد: وزارت کار و مرکز ملی آمار اعلام کرده از آنچه نسبت به ایجاد یک میلیون شغل در سال عقب نیستیم و این میزان ایجاد شده است.
دشمن از خنثیسازی تحریمها عصبانی است
رئیسجمهور گفت: دشمن از اقدامات ما در خنثیسازی تحریمها عصبانی است و دلیل آشوبها هم این بوده است؛ تحریمها با ایستادگی مردم و دولت خنثی شده و آنها نتوانستند جلوی صادرات نفت، رشد تولید و اشتغال را بگیرند. هرچه خواسته خلافش عمل شده و شاخصها نشان میدهد کشور در حال رشد اقتصادی است و طبیعی است که توطئه میکنند.
رئیسی تصریح کرد: آشوب و تحریم دو روی یک سکه است و دشمنان میخواهند کشور متوقف باشد و ملت اراده کرد کشور به پیش برود و پیشرفت کشور با ظرفیتهای موجود و عمل به فرمایشات رهبری معظم انقلاب شدنی است و دولت مصمم است خواست ملت را محقق کند.
وی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه امسال سال تولید است و رشد تولید به نفع همه مردم خواهد بود، عنوان کرد: افزایش تجارت و صادرات غیر نفتی به نفع کشور است و سهم ما در تجارت منطقه به نسبت قبل بسیار افزایش یافته است. تبادلات تجاری ما با برخی کشورهای منطقه حدود 5 برابر رشد داشته است.
3000 واحد تولیدی در کشور احیا شده است
رئیسجمهور درباره آمار واحدهای تولیدی احیا شده بیان کرد: متاسفانه برخی واحدهای تولیدی دچار تعطیلی و یا نیمهتعطیلی شده بودند که تاکنون بیش از 3 هزار واحد را احیا کردیم؛ همه بخشها در این موفقیت کمک کردهاند.
رئیسی درباره سفرهای استانی دولت گفت: در دور اول سفرهای استانی خواستیم مسائل و مشکلات استانی را از نزدیک بشناسیم و البته مصوبات ضروری هم داشتیم. اما شرط دور دوم سفر به یک استان را اجرای حداکثری مصوبات دور اول گذاشتهایم. پروژههای مهمی که موجب رشد اقتصادی استان خواهد شد، محور اصلی دو دوم سفرهای استانی است.
دولت در واگذاری زمین، تسهیلات و ساخت مسکن آماده است
رئیسجمهور در پاسخ به این نکته که اخیرا معاون اول گفته بنا نیست دولت مسکن بسازد و بلکه در این زمینه کمک خواهد کرد، خاطر نشان کرد: دولت نقش مباشر و تسهیلگر دارد؛ مثلا ما در یکجا زمین و تسهیلات میدهیم و مسکن را هم میسازیم ولی در جایی دیگر زمین و تسهیلات را میدهیم و فرد و مثلا تعاونیها آن را میسازند. بهعنوان مثال دولت در جایی دیگر تسهیلات میدهد تا مالکین مسکن بسازند.
رئیسی افزود: ما با پروژههای نیمهتمام مواجه بودیم که مردم از حدود 10 سال پیش منتظر بودند؛ یکی از کارهای ما این بوده که طرحهای نیمهتمام را ساماندهی کنیم؛ اینها بهصورت هفتگی آماده و واگذار میشود. اینکه میگوییم هر سال باید یک میلیون مسکن ایجاد شود در قانون جهش تولید مسکن دولت به آن مکلف شده و وعده بنده هم در انتخابات همین بوده و این نیاز کشور است. اگر انجام نگیرد شاهد برخی مشکلات امروزه در حوزه مسکن خواهیم بود. وعده دولت برجای خود است و با کمک و مردم و انبوهسازان آن وعده را دنبال میکنیم.
وی گفت: مثلا در شهرهای زیر 20 هزار نفر امکان واگذاری زمین را داریم ولی در مراکز استانها این امکان نیست اما امکان مجتمعسازی وجود دارد که انجام میدهیم. شرایط و اقدام دولت در هر منطقه بهیک نحو است. این اقدامات از ابتدای کار دولت انجام شده و انجام میگیرد؛ درباره آنچه تردید میشود که مگر میشود این رخ دهد؟ میگوییم ما فکر میکنیم دولت با امکانات موجود و با کمک مردم میتواند یک میلیون مسکن در سال را ایجاد کنیم و انجام خواهیم داد.
اظهار نظر درباره محدودیتهای بر برخی پلتفرمها
رئیسجمهور در پاسخ به سوالی درباره سرعت اینترنت و همچنین محدودیتهای ایجاد شده بر روی برخی سکوهای شبکههای اجتماعی، اظهار داشت: ما بر همان وعدههایی که دادهایم هستیم؛ مردم بر بستر اینترنت فعالیت میکنند و اینترنت محیط زیست مردم ما شده که این محیط باید آرام باشد و به مسئولین گفتهام اینترنت نباید با اخلال روبرو باشد، تا مردم راحت ارتباط داشته باشند و اخلال موجب گله ما هم هست.
رئیسی گفت: کاری که درباره فیبر نوری در این دولت انجام شده کار قابل تقدیری است، همچنین برای شبکه ملی اطلاعات کار خوبی انجام گرفته و وزارت ارتباطات شبانهروزی کار میکند تا خطوط ارتباطی را قویا برقرار کند و اینترنت در روستا و شهر مشکلی نداشته باشد.
وی تصریح کرد: درباره سکوهای خارجی که با محدودیت روبرو شده نیز میگوییم که قبل از اغتشاشات محدودیتی نبوده و بعد از آن ایجاد شده است. این سکوها بستر ناامنی در کشور شدند؛ در کجای دنیا اجازه میدهند یک سکو بستر ناامنی در کشور شود؟ این محدودیت به این خاطر است.
رئیسجمهور افزود: این مسئله در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی بهصورت فراقوهای بررسی میشود و اگر این سکوها باز هم بستر ناامنیها باشند، نمیتوان اجازه فعالیت داد. میگوییم اروپاییها همان که برای خود میپسندند، برای ما هم بپسندند و چرا استاندارد دوگانه دارند؟ مرکز ملی فضای مجازی و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی اعلام کردهاند اگر این دو پلتفرم میخواهند در ایران فعال شوند باید پاسخگوی اقدامات خود باشند.
رئیسی اظهار داشت: بهخاطر این وضعیت که در اغتشاشات پیش آمد، تلاش وزارت ارتباطات این بود که سکوهای داخلی ایجاد و تقویت شوند تا مردم وارد شده و با مشکل روبرو نشوند. وعده ما بر قوت خود باقیست و نباید اخلالی در اینترنت باشد.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو تلویزیونی و در پاسخ به سوالی درباره سخنان گذشته خود درباره نحوه شنیدن اعتراضات، بیان کرد: بنده گفتم اعتراض باید شنیده شود و در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب کردیم باید در دانشگاهها کانونهای گفتوگو داشته باشیم. الان هم میگویم که باید سخن همه را شنید و بنده این آمادگی را دارم و در استانهای مختلف حرف همگان را میشنوم و به دولتمردان سفارش کردهام با همه جوانان و مردم نشست داشته باشند.
رئیسجمهور درباره ایجاد مکانهایی برای بیان مطالبات و اعتراضات در شهرها هم گفت: این مسئله به وزارت کشور اعلام شده و در حال پیگیری است؛ با فعال کردن کانونهای گفتوگو در شهرها میتوان سخن مردم را شنید و پیگیری کرد.
باید در زمینه حجاب از طریق شیوههای فرهنگی و اجتماعی کار کرد
رئیسی در پاسخ به سوالی دیگر درباره شیوه اجرای قانون عفاف و حجاب اظهار داشت: حجاب یک ضرورت دینی است و کسی در آن تردیدی ندارد و از سوی دیگر قانون هم هست. زنان و دختران ما به حجاب و قانون پایبند هستند و درباره کسانی هم که ضعف حجاب دارند، راهکار فرهنگی و اجتماعی باید دنبال شود و کار سیاسی و امنیتی نیست؛ دستگاههای فرهنگی در این زمینه مسئولیت مهمی دارند.
وی در ادامه درباره اقدامات دولت درباره هزینههای درمانی بیماران گفت: ما بهدنبال کاهش هرینههای مردم در حوزه سلامت هستیم و سازوکار ما فعال کردن پزشک خانواده است و در این صورت در موارد نیاز به بستری، هزینه بستری را از دوش خانواده برداشته میشود. به این شکل که بیمههای تکمیلی را فراگیر کنیم و رفاه اجتماعی را فعال کنیم؛ در این صورت شاهد خواهیم بود در هر منطقهای از کشور که کسی به بیمارستان میرود، نگران هزینه بیمارستان نباشد. این اقدام از شهرهای کوچک آغاز شده و و به مراکز استانها و تهران خواهد رسید و در چند ماه آینده انجام خواهد گرفت.
رئیسجمهور همچنین خاطر نشان کرد: با جدیت پیگیر کاهش هزینههای دارو و خدمات درمانی هستیم.
دولت از نقد استقبال میکند
رئیسی در پایان نیز گفت: اگر روزی در مسئلهای نتوانیم کاری انجام دهیم، با مردم سخن گفته و دلایل را میگوییم؛ چون بنای ما بر صداقت با مردم است. از نقد استقبال میکنیم و نقدها انجام میگیرد و از کسانیکه دولت را نقد میکنند تقدیر میکنم و خردهای نمیگیریم ولی میخواهیم که همه زوایا و شرایط را در نظر بگیرند.
انتهای پیام/