به گزارش آسمانبردسیر، روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان نوشت: سید ذبیح اله راوری، در گفتگویی با اشاره به اینکه گندم یک محصول استراتژیک کشاورزی محسوب میشود گفت: در سال ۲۰۲۰ حدود ۲ هزار و ۷۶۵ میلیون تن غلات در کل جهان تولید شد که ۷۶۳ میلیون تن آن گندم بوده است، بنابراین از نظر امنیت غذایی بسیار اهمیت دارد که هر کشوری بتواند خودش تولید کننده گندم مورد نیازش باشد.
وی ادامه داد: بیشترین سطح زیرکشت گندم در استان کرمان متعلق به شهرستانهای ارزوئیه و بردسیر است.
ذبیح اله راوری، با بیان اینکه وظیفه بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان همکاری در معرفی ارقام جدید گندم به کشاورزان برای مناطق گرم و سرد است گفت: ما همچنین اقدامات به زراعی همچون آموزش به کشاورزان برای مدیریت بهتر تغذیه در مزرعه را انجام میدهیم که در نهایت به افزایش عملکرد برداشت گندم منجر میشود.
وی افزود: تا کنون ارقام گندم زیادی همانند برزگر و نارین که متحمل به شوری هستند در کنار ارقام مناسب برای مناطق گرم همانند رقم بهرنگ، چمران و ستاره به کشاورزان استان کرمان معرفی شده است.
وی با بیان اینکه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی کرمان ارقام گندمی همچون میهن و حیدری که در نقاط دیگر کشور کشت میشوند را به کشاورزان استان معرفی میکند تصریح کرد: ما این ارقام گندم را از طریق برگزاری کلاسهای ترویجی و وبینارهای آموزشی به کشاورزان معرفی میکنیم تا جایگزین رقمهای قبلی کرده و علاوه برافزایش عملکرد تولید، مقاومت محصول گندم در برابر آفات و بیماریها افزایش یافته و به اصطلاح مدیریت مزرعه بهتری داشته باشند.
راوری، گفت: کرمان یک استان کم آب میباشد و به خاطر برداشت بیرویه آب سفرههای زیرزمینی، مشکل شوری آب و خاک به وجود آمده است، به همین جهت ما ارقام گندمی را به کشاورزان معرفی میکنیم که بتوانند بهره وری مناسب از آب و زمین داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر میانگین عملکرد برداشت گندم در استان کرمان بین چهار و نیم تا پنج تن در هر هکتار است افزود: در استان کرمان کشاورزهای پیشرویی در شهرستان ارزوئیه فعالیت میکنند که تا ۱۲ تن در هر هکتار برداشت گندم دارند.
وی گفت: هر رقم گندمی که سالیانه معرفی میشود مسلماً عملکرد بیشتری دارد، اما عوامل دیگر از جمله مدیریت مزرعه، مبارزه مناسب با آفات و بیماریها، مبارزه مناسب با علفهای هرز و زمان کشت همه در عملکرد برداشت گندم تأثیر دارند.
وی افزود: بعضی از کشاورزان توصیههایی که در کلاسهای آموزشی و ترویجی به آنها میشود را به کار میبرند و به اصطلاح عملکرد قابل قبولی دارند.
وی افزود: برخی از کشاورزان دیگر نیز ممکن است این توصیهها را به کار نبرند و یا به اصطلاح زمین مناسبی را به کشت گندم اختصاص ندهند.
وی کیفیت گندم کشت شده در استان کرمان را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: گندمی که در حال حاضر در منطقه ارزوئیه کشت میشود بهترین کیفیت را دارد و شرکتهای تولید کننده ماکارونی کشور از این گندم استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه کیفیت گندم نان منطقه بردسیر بسیار بالا میباشد گفت: گندمی که در استان کرمان تولید میشود توسط سیلوهای خود استان خریداری میشود، اما به دلیل اینکه این گندم پاسخگوی نیاز استان نیست با گندمی که از نقاط دیگر وارد استان میشود در سیلوهای گندمها با کیفیتهای متفاوت مخلوط میشود که بر روی کیفیت نان تأثیر میگذارد.
وی درباره تبعات کم آبی بر روی برداشت گندم در استان کرمان اظهارداشت: متأسفانه به خاطر خشک شدن منابع آبی و پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی سطح زیر کشت گندم پایین آمده و در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد گندم مورد نیاز کرمان از خارج از استان تأمین میشود.
راوری، تصریح کرد: یکی از دلایلی که ما همواره رقمهای جدید گندم را به کشاورزان معرفی میکنیم این است که هر سال به دلیل شرایط اقلیمی و تغییر شرایط آب و هوایی، ارقام گندمی که کشت میشوند پس از چند سال به بسیاری از بیماریها و آفات حساس میشوند؛ بنابراین ما همیشه بایستی پروژههای تحقیقاتی داشته باشیم که به محض اینکه رقم تجاری گندم موجود حساس شد، رقم جدید را معرفی کنیم، زیرا اگر این کار صورت نگیرد خسارت زیادی به کشاورز وارد میشود.
وی افزود: هر رقم جدیدی گندمی که معرفی میشود به طور میانگین ۵۰۰ کیلو تا یک تن افزایش عملکرد برداشت دارد، میزان درآمد بیشتری نصیب کشاورز کرده و به امنیت غذایی کمک میکند.
وی با بیان اینکه مهمترین آفتی که میزان تولید گندم را در استان کرمان تهدید میکند آفت سن و بیماری زنگ گندم است افزود: گندمی که در مناطق سرد کشت میشود کیفیت بهتری نسبت به گندمی دارد که در مناطق گرم استان کشت می شود.
انتهای پیام/