ائتلافی تحت عنوان عاصفة الحزم (طوفان قاطعیت) به رهبری عربستان سعودی در روز ۲۵ مارس سال ۲۰۱۵ (۶ فروردین ماه ۱۳۹۴) با چراغ سبز دولت وقت آمریکا به یمن حمله کردند. هدف، سرکوب انقلاب مردمی این کشور و بازگرداندن «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی یمن به قدرت بود. اما اوضاع طبق برنامه پیش نرفت.
«عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی یمن
ائتلاف سعودی در سال ۲۰۱۵ برای بازگرداندن این فرد به قدرت دست به تهاجم زد
آمریکا بانی اصلی جنگ است. «رابرت جردن» سفیر اسبق آمریکا در سعودی گفت که اگر آمریکا فروش قطعات F-۱۵ به عربستان را متوقف کند، این جنگندههای سعودی در عرض دو هفته زمینگیر میشوند. «بروس ریدل» عضو اندیشکده بروکینگز نیز گفته بود که نیروهای سعودی بدون پشتیبانی آمریکا و انگلیس نمیتواند عملیات نظامی انجام دهند.با این وجود، قریب به ۹ سال است که این ائتلاف نتوانست دولت متبوع خود را در صنعا مستقر کند.
اکنون یمن در آستانه ۹ سالگی شروع جنگ از سوی ائتلاف آمریکایی به ۳ حوزه حکمرانی تقسیم شده است:
- دولت قانونی نجات ملی یمن
- مزدوران وابسته به سعودی موسوم به شورای رهبری ریاست یمن (PLC)
- مزدوران وابسته به امارات موسوم به شورای انتقالی جنوب (STC)
تقسیم بندی یمن | منبع: اکونومیست
انصارالله یمن (قرمز) – شورای انتقالی جنوب (زرد) – شورای رهبری ریاست (سبز)
تقسیم بندی استانی کشور یمن
عمده مناطق نیمه شرقی یمن (نظیر حضرموت) بیابانی است
عمده جمعیت یمن در نیمه غربی یمن مستقر است
شورای رهبری ریاست جمهوری (PLC): این شورا در سال ۱۴۰۱ از سوی عربستان سعودی با هدف یکپارچه شدن نیروهای تحت الحمایه امارات و سعودی تشکیل شد اما چندان موثر واقع نشد. «عبدربه منصور هادی» روز ۱۸ فروردین ۱۴۰۱ با قرائت بیانیهای از برکناری خود از قدرت و تشکیل شورای PLC خبر داد. این شورا شامل ۸ عضو از نیروهای وابسته به امارات و سعودی است که البته، با یکدیگر اختلاف جدی دارند.
به عنوان نمونه، یکی از اعضای این شورا «عیدروس الزبیدی» است که خود ریاست شورای موسوم به نیروهای شورای انتقالی جنوب (STC) را برعهده دارد. البته شورا PLC تنها نیروی حاضر در اراضی نیمه شرقی یمن نیست.
بخشهای قابل توجهی از استان حضرموت در کنترل القاعده است. مضاف بر این، «حزب الاصلاح» نزدیک به اخوان المسلمین و تحت الحمایه قطر نیز در استان نفتخیز مارب و نیز استان تعز نفوذ بالایی دارد. اما این دو نیروی مذکور یعنی حزب الاصلاح و القاعده با شورای رهبری ریاست جمهوری (PLC) در ارتباط هستند.
«عیدروس الزبیدی» رئیس شورای انتقالی جنوب (STC)
این نهاد تجزیه طلب در نوار جنوبی یمن حاکم است
شورای انتقالی جنوب (STC): این شورا تحت الحمایه امارات متحده عربی پس از اختلاف عمیق امارات و عربستان سعودی تاسیس شد. شورای انتقالی جنوب در سال ۲۰۱۷ اختیار کامل عدن به عنوان پایتخت موقت دولت مستعفی «عبد ربه منصور هادی» به دست گرفت.
این شورا به دنبال تجزیه و تشکیل یمن جنوبی است. «عیدروس الزبیدی» رئیس شورای انتقالی جنوب و عضو شورای رهبری ریاست جمهوری (PLC) تیرماه ۱۴۰۲ در موسسه چتم هاوس لندن صریحاً اعلام کرد که به دنبال احیای دولت جنوب است.[3]
منظور از دولت جنوب، برههای است که جنوب یمن پس از رهایی از استعمار بریتانیا در سال ۱۹۶۷ میلادی تحت عنوان «جمهوری دموکراتیک خلق یمن» تشکیل شد. این دولت متحد اتحاد جماهیر شوروی بود.[4] موجودیت دولت جنوب تا می ۱۹۹۰ بر قرار بود. همزمان با افول اتحاد جماهیر شوروی، این دولت منحل و با امضای قرارداد وحدت با یمن شمالی، کشور متحد یمن تشکیل شد.
«عبد ربه منصور هادی» یکی از فرماندهان نظامی یمنشمالی به حساب میآمد و از همین روی، شورای انتقالی جنوب با او به تضاد خوردند. شورای انتقالی جنوب بر مناطق جنوب غرب یمنمنتهی به تنگه باب المندب متمرکز هستند. «الزبیدی» در مصاحبه با روزنامه انگلیسی گاردین نیز گفته بود که غرب باید واقعیت جدیدی را بپذیرد که طی آن، شمال یمن توسط حوثی (منظور انصارالله) و جنوب یمن توسط شورای انتقالی جنوب اداره میشود!
دولت نجات ملییمن: دولت نجات ملی، مناطق شمال و همجوار با دریای سرخ را در اختیار دارد. عمده جمعیتیمن در قلمروی این دولت هستند که تقریباً بیش از ۵۰% جمعیتیمن را شامل میشود. این دولت پس از انقلاب سال ۲۰۱۵ تشکیل شد.
دولت نجات ملی در صنعا، پایتخت اصلییمن، مستقر است. صنعا مهمترین شهر یمن است، زیرا مهمترین نهادهای دولتی، مخابرات و بسیاری از شرکتها و کارخانههای کشور در این شهر مستقر هستند. سواحل استراتژیک الحدیده و استانهای ذمار، البیضاء، اب، ریمه، المحویت و عمران نیز به طور کامل در کنترل دولت صنعا قرار دارند.
«سید عبدالملک بدرالدین الحوثی» رهبر انصاراللهیمن
شورای عالی سیاسی بالاترین رده حکمرانی در صنعاست که توسط جنبش انصارالله به رهبری «سید عبدالملک بدرالدین الحوثی» تشکیل شد. «صالح مهدی المشاط» رئیس این شوراست. رئیس دولت نجات ملی نیز از طریق این شورا تعیین میشود. حکومت مستقر در صنعا برخلاف شورای انتقالی جنوب، به دنبال وحدت سرزمینی یمن است.
ائئلاف تحت رهبری سعودی در فروردین ۱۴۰۱ مجبور شد که با انصارالله یمنپیمان آتش بس منعقد کند. این وضعیت نه جنگ – نه صلح تا امروز برقرار است. دولت قانونییمن از آبان ۱۴۰۲ در واکنش به نسل کشی غزه وارد نبرد مستقیم با رژیم صهیونیستی شده است. ضربه یمن به رژیم به اندازهای بود که آمریکا را مجبور به ائلاف سازی علیهیمن در قالب «عملیات نگهبان رفاه» کرده است. ائتلافی که البته نتوانسته مانع از عملیاتهای ضدصهیونیستییمن شود.
[1]:economist.com/middle-east-and-africa/2023/08/09/can-yemen-hold-together
[2]:aa.com.tr/en/africa/after-9-years-of-war-control-of-yemen-remains-divided-among-3-sides/2870283
[3]:iswnews.com/96967
[4]:mashreghnews.ir/news/987771
[5]:iswnews.com/97345
انتهای پیام/